Auctus
Auctus

Verdiep het contact en versterk de samenwerking

Ontwikkelvragen

Download de handleiding

Zet de handleiding bij Ontwikkelvragen op je device.

Ontwikkelingsgericht werken, trainen, coachen en adviseren is onze passie. Daarbij hoort het stellen en beantwoorden van vragen die inzichten brengen en beweging prikkelen. We hebben tachtig van deze ontwikkelingsgerichte vragen gebundeld in dit spel.

Voor wie

Ons spel biedt een praktisch handvat voor professionals, leidinggevenden, adviseurs, trainers, coaches en teamcoaches om verdieping te brengen in een ontwikkelingsgericht gesprek.

Als je jezelf wilt blijven helpt het om jezelf af en toe tegen te komen. Een vraag die je niet verwacht kan in een ontmoeting een stevige en leuke verdieping betekenen.

Om wat voor type vragen gaat het?

De ontwikkelvragen zijn onderverdeeld in tien categorieën, te weten: Visie & ambities, (Persoonlijk) leiderschap, Geluk, Gedoe, Samenwerken, Loopbaan, Leren & ontwikkelen, Bijdragen aan het grotere geheel en je Levensweg. Elk van de tien categorieën omvat acht open vragen. Voorbeelden zijn:

Sommige van vragen uit ons spel zullen iemand wat meer raken dan andere en niet elke vraag zal altijd meteen te beantwoorden zijn. Wil je weten hoe het spel is opgebouwd en hoe de categorieën samenhangen? Lees daarover in de uitleg over de grondslagen van het spel.

In welke setting is de set inzetbaar?

De vragen uit het spel zijn bedoeld om je te inspireren en je te ondersteunen om in aangename sfeer jezelf en anderen beter te leren kennen. Gebruik daartoe de kaarten in individuele gesprekken of groepsgesprekken. Denk aan kennismakings-, coachings-, ontwikkelings- of teamreflectiegesprekken. Laat je inspireren en geef je nieuwsgierigheid naar jezelf en de ander de ruimte.

Spellen bestellen

Voor €29,95 excl. btw is de set met vragen van jou. Vul het bestelformulier in, kies bij artikel “Kaartspel Ontwikkelvragen” en wij zorgen ervoor dat de doos bij je op de mat valt.

Handleiding en extra werkvormen

Naast de handleiding die bij het spel is bijgesloten tref je hieronder nog zes praktische spelvormen aan die je meteen kunt inzetten.

Hoe begin je?

Introduceer in de praktijk een werkvorm altijd door eerst helder te vertellen wat het doel van je interventie is en daarna wat je precies tijdens het spelen van de deelnemer(s) verwacht. Denk aan rust, respect, naar elkaar luisteren, elkaar uit laten praten, enzovoorts. Wees in je begeleiding zelf ook doelgericht, respectvol en waardevrij. Het vergt soms moed om een vraag te beantwoorden, soms ook om de vraag te stellen. Iedere inbreng van deelnemers is oké.

Probeer de werkvormen eerst eens uit in een veilige setting voordat je ze in de praktijk inzet. Dat kan bijvoorbeeld door het spel met een aantal vertrouwde collega’s te spelen. Hierdoor ervaar je zelf wat het effect van een spelvorm kan zijn en kun je beter inschatten welke spelvorm je bij een bepaalde vraag het beste toepast. Je leert bovendien je collega’s beter kennen.

Extra werkvormen

Met een beetje fantasie kun je zelf spelvormen en toepassingen bedenken die aanvullend zijn aan de zes spelvormen die in de bijgeleverde handleiding staan. Ter inspiratie doen we je hieronder nog een paar suggesties van de hand. Spelvormen die we in de praktijk zelf inzetten.

Voor persoonlijke coaching:

  1. Coachee daagt zichzelf uit
    Leg de coachee tijdens een coachingsgesprek een aantal vooraf geselecteerde vragen voor en daag hem/haar uit om zelf de meest uitdagende vraag te pakken en te beantwoorden. Bij het selecteren kun je je baseren op wat jij denkt dat relevant kant zijn in het ontwikkelvraagstuk. Je kunt de coachee ook uitdagen om eerst de geslecteerde vragen in volgorde van toepasselijkheid en/of uitdaging te leggen. Het effect daarvan is dat de gecoachte over elke vraag nadenkt en bewust af kan wegen welke vraag helpend is in het ontwikkelvraagstuk. Je stimuleert de regie van de coachee.
  2. Kick-start je coaching
    Download het sjabloon van de Effectuation Roadmap. Dit is een praktisch handvat om iemands ontwikkeling en ontwikkelpad in één oogopslag kaart te brengen. Selecteer vervolgens als coach een aantal specifieke vragen uit de categoriën Visie & Ambitie, Wie ben je, Geluk en Gedoe. Dit is een puzzeltje van vijf minuten en je ontdekt daarin vanzelf welke vragen je het meest van toepassing vindt bij het vraagstuk van je coachee.
    Leg in het eerste coachingsgesprek de door jou geselecteerde vragen éérst voor aan de coachee. Laat het een gewoon, natuurlijk gesprek zijn, dat wil zeggen dat je flexibel blijft in de volgorde waarin je de vragen stelt. Je kunt ook alle vragen op tafel leggen en de coachee vragen ze in de volgorden van eigen keuze te beantwoorden. Je stelt uiteraard tussendoor aanvullende vragen. Als de coachee de eigen antwoorden heeft gegeven is het invullen van de roadmap vervolgens een koud kunstje. Het resultaat is een visueel handvat voor de rest van het coachingstraject, waarbij de coachee maximaal regie voert en heeft gevoerd over zijn/haar eigen reflectie en ontwikkelacties.

Voor teams:

  1. Wat je altijd al wilde weten (maar ik niet aan je durfde te vragen)
    Teamleden dagen elkaar uit door elkaar vragen te geven. De keuze bepalen ze om beurten zelf. Alle categoriën liggen daartoe open op tafel, elke vraag mag gesteld worden. De opdracht is om de ander een vraag te geven waarvan je om wat voor reden dan ook denkt dat het helpt bij diens ontwikkelvraagstuk of -doel. Dit is een spelvariant die je heel goed tijdens of ter afronding van een FIT® of Ontwikkelcirkel® kunt inzetten.
  2. De vraag die we liever niet beantwoorden
    Laat de leden van een team om de beurt een vraag selecteren die ze liever niet willen beantwoorden. Ieder schrijft vervolgens zijn/haar vraag op een post-it. Plak nu alle post-its op de muur. Laat het team er eens naar kijken, maar zonder dat ze de vragen toch gaan beantwoorden én zonder dat ze een oordeeel vellen of aannames doen over waarom anderen de vragen hebben gekozen. Welk beeld ontstaat er op basis van deze set vragen? Wat zegt dit beeld over groepsthema’s, teamontwikkelpunten of teamdynamiek?

Let op: je kunt met de hierboven beschreven werkvormen voor teams aardig wat teamdynamiek losmaken. Probeer daarom werkvormen eerst eens uit en zet een spelvorm in als je als coach/begeleider zeker van je zaak bent.

© 2021 Auctus TCA