Auctus
Auctus

Breng samen een vraagstuk of thema in beweging

In beweging

Download de handleiding

Zet de handleiding bij In Beweging in PDF op je device.

Een onverwachte vraag kan een verrassend licht op de zaak werpen. Deze set vragen van Auctus helpt je beweging in een actueel vraagstuk of ontwikkelthema te krijgen. Dat vraagstuk kan over werk, professionele ontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling of een privé-situatie gaan.

De vragen uit deze set dagen je uit om te bewegen rond het vraagstuk, om het speelveld te verkennen, direct betrokkenen te bewegen en ook om te verkennen hoe de omgeving rond het vraagstuk beweegt. De meeste vragen zijn daartoe breed en open geformuleerd en ondersteunen een Ontwikkelingsgerichte dialoog.

Voor wie

De set vragen is bedoeld als gesprekshandvat voor ervaren begeleiders, zoals (systemisch) opgeleide coaches, teamcoaches, trainers, adviseurs en leidinggevenden.

Gebruik als begeleider deze kaarten in individuele gesprekken of groepsgesprekken. Denk daarbij aan individuele ontwikkelgesprekken, coachingsgesprekken, 1-op-1 gesprekken tijdens een teamdag, brainstormsessies, teamreflectiegesprekken, FIT® of een Ontwikkelcirkel®. Kom samen in beweging, bespreek tijdens een wandeling een vraagstuk en zet daarbij enkele van de vragen uit deze set in.

Werkzame stoffen: beweging, ruimte, relatie en actie

Uitgangspunt bij het aanpakken van een vraagstuk is dat we ons eerst vrij maken om te bewegen, ofwel om een vraagstuk vanuit meerdere perspectieven te beschouwen. Dit geeft ruimte om nieuwe oplossingsrichtingen te zien en te verkennen.

In de ruimte die zo ontstaat, kunnen we onze positie of plek kiezen. Dat kan op basis van hoe we ons verhouden tot het vraagstuk, wat we er bij denken en voelen. Het nemen van afstand tot het vraagstuk bijvoorbeeld is al een waardevolle actie op zich; stil staan, waarnemen en de tijd nemen om te voelen wat er zich binnenin je beweegt, zonder te oordelen of iets te willen veranderen. Vervolgens weer bewegen naar een andere plek, heroverwegen en zaken van een andere kant bekijken levert dikwijls waardevolle inzichten op. De vragen uit deze set zullen je daartoe uitdagen.

Life isn’t about waiting for the storm to pass … it is about learning how to dance in the rain

Vivian Greene

Soms geeft het kijken vanuit een ander perspectief hele concrete handvatten voor het vinden van een oplossing of antwoord. Zo kan het verkennen van het speelveld rondom het vraagstuk een beter beeld geven van kansen en risico’s, voorstanders, tegenstanders en helpende factoren in de context. Op basis van wat je ontdekt ga je weer tot actie over. Je voelt wat het effect van je actie is en stuurt eventueel bij. Iedere keuze en actie levert als het ware weer een nieuwe beginsituatie én nieuwe informatie op.

Zo vrij om te bewegen voelt het natuurlijk niet altijd. Zeker niet als  je stevige tegenwind krijgt, er tijdsdruk is of wanneer er beperkende regels zijn. Maar misschien helpen de vragen je wel tot inzichten te komen waar niemand nog bewust bij heeft stil gestaan en die helpen de wind de goede kans op te laten blazen. Misschien vind je mazen in de wet, of support van anderen die al aan de slag zijn en een deel van de oplossing kunnen aandragen.

Niets doen kan altijd nog, dus ga met elkaar op onderzoek uit naar wat er speelt in het hier en nu. Laat je uitdagen door de vragen. Voorbeelden van vragen uit deze set zijn:

Achtergronden

Wij hebben met zorg en veel plezier een selectie van 80 vragen voor je gemaakt. We hebben ons daarbij laten inspireren door onder andere het systemisch werk, principes uit de positieve psychologie, haptotherapie, contextueel werk en de Ontwikkelingsgerichte benadering.

Nieuwsgierig geworden? Bestel je eigen spel, neem de set mee in je tas en leg af en toe een vraag op tafel.

Spellen bestellen

Voor €29,95 excl. btw is de set met vragen van jou. Vul het bestelformulier in, kies bij artikel “Kaartspel In beweging” en wij zorgen ervoor dat de doos bij je op de mat valt.

Handleiding

In de uitgebreide handleiding geven we je algemene handreikingen voor het begeleiden en sturen van een dialoog, het samen bepalen van de cirkel van invloed en betrokkenheid, het faciliteren van een Ontwikkelingsgerichte dialoog, het faciliteren van enkele systemische werkvormen en algemene tips bij het gebruik van deze vragenset.

Auctus verspreid zo min mogelijk papier. Laat die bomen maar groeien!

Over de auteurs

Valentijn Spit is senior adviseur, trainer, coach en oprichter van Auctus. Hij richt zich op leiderschaps-, team- en talentontwikkeling en werkt daarin op basis van de principes uit de krijgskunst, systemisch werk, NLP en de Ontwikkelingsgerichte benadering.

Daphne Schelkers is senior adviseur, trainer, coach en vaste partner van Auctus. Via deze set vragen deelt ze haar jarenlange ervaring op het vlak van de ontwikkeling van mensen, leiderschapsontwikkeling, talentontwikkeling en systemisch werk.

© 2022 Auctus TCA