Auctus
Auctus

Leiderschap ontwikkel je niet in een 'wasstraat"

MD-programma, een voorbeeld

Leidinggeven is maatwerk, het ontwikkelen van leiderschap in organisaties ook!

Wij geloven niet in een “wasstraat” voor leidinggevenden, d.w.z. een vaststaand aantal trainingen die in een vaste volgorde door iedere leidinggevende gevolgd moeten worden. Dit werkt ook niet voor andere professionals overigens. Zeg nou zelf, je auto wordt in een wasstraat ook niet écht goed schoon… Het ontwikkelen van leiderschap vraagt onder andere flexibiliteit, maatwerk, ‘just in time’ & blended learning en integratief werken en denken.

Om je een beeld te geven van hoe een MD-ontwikkelprogramma eruit kan zien starten we met onze definitie van Coachend en Resultaatgericht leiderschap, dat is de basis:

Ik weet wie ik ben en vanuit een goed beeld van mijn rol en positie als leider geef ik bewust coachend en resultaatgericht leiding aan anderen. Ik inspireer daartoe vanuit mijn rol anderen met Visie, ik stel kraakheldere Kaders en Coach binnen dat kader op het ‘hoe’.
Ik combineer daarbij alle denkbare stijlen van leiderschap, pas me aan op wat de professional nodig heeft, maar handel wel binnen de gegeven organisatorische kaders én de afspraken die gemaakt zijn.
Ik daag mijn professionals uit te innoveren én ik laat me tegelijkertijd dagelijks inspireren door mijn professionals en mijn omgeving.

De eerste stap in leiderschapsontwikkeling is dus verbinden met jezelf en je rol; weet goed wie je bent, hoe je zinvol invulling geeft aan je rol, wat je heel goed kan én wat je daarin zelf te leren en te ontwikkelen hebt. Daarna pas richt je je op de verbinding met anderen en de ontwikkeling van je professionals. Dat vraagt eerst een stevige reflectie op je wie je bent als leider en het ontwikkelen van je eigen leiderschapsvaardigheden. Als hierin een wasstraat niet werkt, wat dan wel?

Een voorbeeld

Een goed programma heeft een helder vertrekpunt. We werken eerst aan de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap en daarna in samenspraak met de deelnemers aan het ‘just in time’ opdoen van enkele vaardigheden. We stellen daartoe een menu samen. Enkele kernvaardigheden met betrekking tot het leidinggeven aan professionals zijn het kunnen voeren van een zogenaamd ‘Kaderstellend gesprek’ én het kunnen afstemmen van je leiderschapsstijl op de professional, ‘Situationeel leiderschap’. Vervolgens staan modules op het menu die je helpen om je professionals nog beter te dienen. We zien vaak vier aspecten terug: visie & innovatie, bedrijfsmatig werken, leiderschap & coaching en individuele gespreks- en beïnvloedingsvaardigheden. Op grond van een inventarisatie onder de deelnemende leidinggevenden worden deze  inhoudelijke thema’s vastgesteld. Een voorbeeld zie je hieronder:

Stijl

Evident dat alle modules op maat gemaakt worden en we in hybride vorm (blended-learning) worden gefaciliteerd, incl. al het opleidingsmateriaal dat nodig is voor een inspirerende leerervaring. We leggen verder de volgende inhoudelijke accenten in elke module:

Weer weten?

Laat je niet leiden door dit voorbeeld. Het in cocreatie ontwerpen van een doeltreffend programma is onze passie. Neem contact op, we gaan graag in gesprek.